DOMOV GALERIJA DRUŠTVO MOŽNARISTOV IN PRITRKOVALCEV SMUČIŠČE KAMNA GORICA GOSTILNA MLIN RADOL˙CA POHODNIŠTVO


DRUŠTVO MOŽNARISTOV IN PRITRKOVALCEV, KAMNA GORICA

Društvo je bilo ustanovljeno leta 2000 na pobudo veteranov, ki so ohranjali tradicijo še v leta po drugi svetovni vojni. Za tem je običaj zaradi političnih razmer počasi ugasnil. Ponovno se je običaj pokanja na cerkvene praznike oživel po osamosvojitvi in razmere so vodile v registracijo društva.

Danes se podžiga možnarje na večje državne, občinske, krajevne in cerkvene praznike.
Posebno zanimivo je za veliko noč in Marijino vnebovzetje, ko združijo moči pritrkovalci v turnu cerkve Sv. Trojice in možnaristi na nasprotnem hribu. Aktivnosti so usklajene in potekajo po ustaljenem scenariju. Med turnom in možnaristi na Zijavki se sporazumevajo s pomočjo dveh zastavic. Za sporočanje o času povzdigovanja pri sveti maši je zadolžen Arhov Tina, ki signalizira pritrkovalcem v tur'n, da z zastavico sporočijo možnaristom za "ogenj". Eden od možnaristov spremlja signalizacijo in ob pravem času ukaže podžig možnarja z glasnim "Ogenj!" Važen je timing in odstopanja od idealnega so vedno tema za analizo in pogovor.

Za državne praznike se večinoma "strelja" zjutraj. Na predvečer dneva samostojnosti pa odmevajo salve po vsej gorenjski, ko zavzamejo Suharno, skalnato polico pod robom vrha Jelovice.

Možnarje v Kamni Gorici vžigajo z ročno kovano kovinsko ostjo, ki je nasajena na dva metra dolgo sušico. Špico razžarijo v žerjavici, ki je v posebej prirejeni posodi za kurjenje. Žareča ost vžge smodnik nasut na peto možnarja, ki vodi v prašnico in notranjost kjer eksplodira mešanica drobnozrnatega in debelozrnatega črnega smodnika. S tem zagotovijo točnost poka, ki mora biti usklajen z protokolom v cerkvi.

Možnar pripravijo tako, da najprej z špičeno vejico zamašijo prašnico. Nato možnar postavijo na trdo podlago in vanj vsujejo merico drobnozrnatega črnega smodnika, za tem merico debelozrnatega črnega smodnika. Vsak možnar ima na svojo velikost določeno merico. Za smodnikom v cev natlačijo list aktualnega časopisa, nato gre malo žaganja za tem pa posebna granulacija peska z določeno vlažnostjo iz domačega kamnoloma. To vsebino zabijejo s pomočjo moznika in dveh macol. Tisti, ki drži moznik ukazuje "zabijačema" kdaj končati zabijati. Značilen zvok zabijanja se širi v okolico. Pesek ustvari čep, ki poskrbi za pok.

Vsako pomlad je občni zbor na katerem predstavijo pregled dejavnosti za zadje leto in plan za prihodnje obdobje. Poleti je obvezen piknik za člane. Člani se vsako leto izobražujejo in obiščejo kakšno sorodno prireditev. Ena od teh je bila srečanje možnaristev 2010 v Rogatcu. Kamnogoričani sodelujejo tudi s sorodnimi društvi iz Koroške Bele in Bohinja.

Pripravljeni za polnjenje

Merica smodnika

Polnjenje

Priprava železa

Pripravljeni na vžig

Podžig možnarja


 

Velika Noč 23. 3. 2008

 


 

Suharna 28. 6. 2015

 


 

Pritrkovalci in možnaristi za Veliko noč

 

 


 

 


[]